Παράγουμε αγροοικολογικά & συνεργατικά

Παράγουμε αγροοικολογικά & συνεργατικά

NEWS & EVENTS

Παράγουμε αγροοικολογικά & συνεργατικά

Η Κάνναβη είναι ένα σχετικά εύκολο στην καλλιέργεια, αλλά πιο απαιτητικό στην μεταποίηση φυτό, το οποίο παρέχει την δυνατότητα παραγωγής και κάλυψης ενός μεγάλου εύρους από καθημερινές πρώτες ανάγκες όπως είναι η τροφή, η στέγαση, η ένδυση, η ενέργεια. Με την καλλιέργειά της, μπορούμε όλοι να εκπαιδευτούμε πάνω σε ζητήματα οικιακής αυτάρκειας και βιωσιμότητας, να καλύψουμε άμεσες ανάγκες όχι μόνο για να επιβιώσουμε αλλά και για να βιοποριστούμε, αφού μας δίνει την δυνατότητα της εμπορικής εκμετάλλευσης της αγροτικής πρώτης ύλης (πχ, σπόρια, άχυρο, ανθοί, ίνα), και των μεταποιημένων προϊόντων (πχ σπορέλαιο, αλεύρι, εκχυλίσματα, αλλά και μονωτικά και κατασκευαστικά υλικά, βιοπλαστικά κλπ). 

Σαν αγροτικό προϊόν έχει σταθερά αυξητική ζήτηση, υψηλή παραγωγική προστιθέμενη αξία και δυνατότητα διείσδυσης σε πολλούς οικονομικούς τομείς, ενώ σαν τελικό (επεξεργασμένο) προϊόν έχει πολύ ικανοποιητική πρόσοδο. Είναι ένα φυτό που ευνοεί την συνεταιριστική καλλιέργεια και μεταποίηση, καθώς αξιοποιείται ολόκληρο (ακόμα και οι ρίζες) και μπορεί να δώσει μία ευρεία ποικιλία προϊόντων. Η απαιτητική επεξεργασία και τα διάφορα στάδια παραγωγής μέχρι να φτάσουμε στο τελικό προϊόν, προϋποθέτουν την συνεργασία πολλών συντελεστών (καλλιεργητές, μεταποιητές, μεταπράτες, διανομείς, διαχειριστές, πωλητές) με διαφορετικές και συμπληρωματικές ειδικότητες.

Η κάνναβη ως μια ανθεκτική, ανανεώσιμη και βιοδιασπώμενη πρώτη ύλη, έχει μεγάλο κύκλο ζωής και μπορεί να αντικαταστήσει πολλά συνθετικά προϊόντα (πχ. πλαστικά), ό,τι κατασκευάζεται από ξυλεία (πχ. νοβοπάν) και χαρτοπολτό (πχ. χαρτί υγείας ή χαρτονομίσματα) που προέρχονται από (εκατομμύρια) κομμένα δέντρα, αλλά και ό,τι παράγεται από το βαμβάκι (που απαιτεί 4 φορές περισσότερο νερό για την μισή στρεμματική απόδοση και πολλά χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα).

Είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να αποτελέσει την οικολογική σωτηρία του πλανήτη δηλαδή, αν τον εκμεταλλευτούμε με σύνεση υπό αυτό το πρίσμα. Είναι μεν μια εκτατική καλλιέργεια, αλλά δεν καταλαμβάνει εκτάσεις από την διατροφή, καθώς παρέχει τροφή η ίδια όπως και την δυνατότητα στους αγρότες για συνδυαστική παραγωγή (πχ. για σπόρο και για ίνα). 

Επειδή η κάνναβη συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση των εδαφών από τη ρύπανση, δεν χρειάζεται χημική φυτοπροστασία και λίπανση, και απορροφάει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, είναι μια ιδανική καλλιέργεια για την μετάβαση από την συμβατική στην βιολογική γεωργία και την αύξηση των βιολογικών εκτάσεων της χώρας. Επίσης. επειδή είναι ένα σχετικά εύκολο στην καλλιέργειά του φυτό δίνει την δυνατότητα σε μη επαγγελματίες αγρότες να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τον μεταποιητικό τομέα αφού προσφέρει μεγάλο εύρος επιλογών -από την διατροφή και την ένδυση μέχρι την ενέργεια και τα κατασκευαστικά.