Η φιλοσοφία της παραγωγής ΚΑΝΝΑΒΙΟ

ΝΕΑ & EVENTS

Η φιλοσοφία της παραγωγής ΚΑΝΝΑΒΙΟ

Όσοι ασχοληθήκαμε με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΚΑΝΝΑΒΙΟ το κάναμε εξ αρχής γιατί μας ενώνει το ενδιαφέρον για το φυτό της κάνναβης, τις οικολογικές εφαρμογές και τις προοπτικές του, αλλά και οι κοινές ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη και της χώρας. Μας ενώνει, επίσης, η πεποίθηση ότι μπορούμε να συμμετέχουμε στην παραγωγική διαδικασία και το επιχειρείν, μέσα σε ένα ηθικό πλαίσιο που δίνει έμφαση στην ποιότητα, την βιωσιμότητα και την κοινωνική προσφορά. Μας εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό οι συνεργατικές- συνεταιριστικές αξίες της αλληλοβοήθειας, της αυτοοργάνωσης, της αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας, της ισότητας, του μοιράσματος και της αλληλεγγύης. Θέλουμε να προάγουμε τις αρχές της αγρο-οικολογίας, της βιώσιμης οικο-ανάπτυξης και της αναγεννητικής γεωργίας, παράλληλα με καινοτόμες πρωτοβουλίες μεταποίησης, έρευνας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της Κάνναβης.

 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει στο εξωτερικό και έχουμε δει από κοντά πως λειτουργεί ο συνεταιριστικός τομέας της οικονομίας, πόσο δυναμικός, επικερδής και παραγωγικός είναι. Από τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς της Γερμανίας, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα ταμεία αλληλοβοήθειας της Ασίας, μέχρι τις ηθικές τράπεζες στην Ιταλία και τον συνεταιρισμό κολοσσό της Mondragon στην Ισπανία, τα παραδείγματα είναι πολλά και γεμάτα έμπνευση. 

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερα από 250 εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν τζίρο 2.2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 2.6 εκατομμύρια συνεταιρισμοί σε όλο το κόσμο με περίπου 1 δισεκατομμύριο μέλη. Στην Γαλλία ένας από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς (Euralis) που απασχολεί 15.000 αγρότες και 5.000 εργαζόμενους είναι από τους βασικούς παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης στην χώρα, στην οποία δραστηριοποιούνται δεκάδες συνεταιρισμοί με την καλλιέργειά της.

 

Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν η έννοια του συνεταιρισμού στην Ελλάδα ήταν συνυφασμένη με τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, ενώ ακόμα και σήμερα διάφοροι επιτήδειοι χρησιμοποιούν νομικά σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας Οικονομίας αποκλειστικά για την “αξιοποίηση” των κρατικών χρηματοδοτήσεων. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κοινωνική συνείδηση του σύγχρονου Έλληνα φτάνει στα όρια της οικογένειας και όχι της κοινότητας, ενώ η κουλτούρα της συνεργασίας είναι πολύ περιορισμένη. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε στην δύναμη της συν-εργασίας και στο ότι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μόνος του για να τις αλλάξουμε τις παραπάνω παθογένειες. Είναι ένα πείραμα που οφείλουμε να το κάνουμε να δουλέψει, προσαρμοσμένο στον ελληνικό πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες, σεβόμενοι το άτομο και το σύνολο ταυτόχρονα.

 

Πιστεύουμε ότι η υπεραξία της εργασίας πρέπει να γυρνάει στους ίδιους τους εργαζόμενους και να επανεπενδύεται στην συνεταιριστική επιχείρηση. Σκοπός είναι αφενός να απασχολούνται όλα τα μέλη και να καλύπτουν τις ανάγκες τους και αφετέρου να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να προάγωνται οι σκοποί της και η κοινωνική προσφορά. Η δημοκρατική λήψη αποφάσεων, η ισότιμη συμμετοχή (μία ψήφος ανεξαρτήτου μετοχών), ο ισομερισμός των ευθυνών, της επένδυσης και του ρίσκου, καθώς και η αυτοδιαμόρφωση των εργασιακών συνθηκών είναι από τα δυνατά χαρακτηριστικά των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που μας τράβηξαν σε αυτό τον τομέα.

 

Εκτός από τη διαφορετική φιλοσοφία εργασίας από κοινού, ο συνεταιρισμός μας παρέχει μερικές πρακτικές διευκολύνσεις. Οι περισσότεροι που συμμετέχουμε είχαμε περιορισμένους οικονομικούς πόρους για να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση. Όλοι μαζί όμως μπορούμε να συγκεντρώσουμε ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο για την ιδία συμμετοχή που απαιτεί η επένδυση (δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας), δεσμεύοντας ένα μικρό κεφάλαιο ο καθένας και αναλαμβάνοντας μικρό επενδυτικό ρίσκο. Επίσης, η ΚΑΝΝΑΒΙΟ δίνει τη δυνατότητα να συνθέσουμε τις εμπειρίες, τις δεξιότητες και τις ικανότητές μας σε μια καθετοποιημένη παραγωγή που θα εκτείνεται από το χωράφι μέχρι το ράφι, θα σέβεται τον παραγωγό και τον καταναλωτή, και θα προσφέρει ποιοτικά βιολογικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.

 

Η κοινωνική οικονομία δεν είναι μια μαγική λύση, αλλά ένας δρόμος με ανταμοιβές και προσφορά, παράλληλα με την κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, που στον κλάδο της κάνναβης είναι ούτως ή άλλως επικερδής. Η συνεταιριστική παραγωγή και μεταποίηση της κάνναβης από μικρομεσαίους παραγωγούς και επενδυτές, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να είναι μια αναπτυξιακή προτεραιότητα για την χώρα που θα δημιουργήσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και ένα κύκλο εργασιών πολλών εκατομμυρίων. Το κλίμα και η γεωμορφολογία μας το ευνοούν, η κουλτούρα συνεργασίας είναι κάτι που δουλεύεται.

 

Καλούμε την Πολιτεία να παρέχει κίνητρα, ένα σύγχρονο και ενημερωμένο νομικό πλαίσιο για την μεταποίηση, καθώς και εγκαταλελειμμένες ή αχρησιμοποίητες (αγροτικές και παραγωγικές) εκτάσεις για την δημιουργία συνεργατικών και συνεταιριστικών εγχειρημάτων για την παραγωγή ποιοτικής κλωστικής κάνναβης για βιομηχανική και διατροφική χρήση.